NASA’nın Artemis görevi için uyarladığı ve kullanılacak olan VIPER isimli aracın görevi Ay yüzeyindeki suları aramak ve bu suların ne kadar kullanışlı olduğunu test etmek olacak.

NASA’nın bu yaptığı veya yapmak istediği şeyi 2024 yılına kadar Amerika’yı yeniden Ay’a çıkartmak istediği için bu görevi başlattı. (Bunun ilki ise 1962 yılında Ay’a gönderdiği astronot Neil Armstrong’tu. Tabii bu olayın yalan olduğu ve o zamanlarda soğuk savaşta olduğu Sovyetler Birliği’nin o zamanlarda uzaya çıkması üzerine Sovyetler Birliği’nin altında kalmamak için yaptığı da söylenmekte.) Artemis görevi için yeni bir robot yaratmaya çalışan NASA bu robotun ismine VIPER demeye karar verdi. NASA bu robotu Ay’ın güneyine gönderilmesi planlanıyor ve burada su buzulları arayacak. Ve NASA’nın yaptığı bu görev insanlık tarihinin Ay’ı tanıması için büyük bir adım olacak.

Eğer VIPER Ay’da su bulabilirse 2024 Ay’a çıkarılması düşünülen astronotlar VIPER’ın su bulduğu yere gönderilecek. VIPER bu göreve 2022 yılında başlayacak ve VIPER 100 gün boyunca Ay’da 100 gün boyunca veri toplayacak. Bu görev Ay’ın ve Uzay’ın daha iyi tanınması açısından insanlık tarihi için çok büyük bir adım olacak.

Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) tarzı uzay araçlarının bize verdiği bilgilere göre Ay’da fazla sayıda su buzulu olduğu söylenmişti. Bu su buzullarının milyonlarca ton olduğu ve milyonlarca yıl boyunca Ay’da olduğu düşünülmekte. Bu bilgilerin kesinleşmesi için VIPER isimli uzay robotunun 2022’nin Aralık ayında Ay’a gönderilmesi planlanıyor. Bu görevin yöneticisi Daniel Andrews ”Uzayda yaşamın kaynağı su. Aynı yaşadaığımız Dünyada’ki gibi.” bu görevin insanlık için önemini belirtti.

 

Ayrıca bu makalemiz ilginizi çekebilir: Nvidia Yapay Zekası: Nvidia Jarvis Tanıtıldı!

Paylaş.
Bir Yorum Yap

Exit mobile version